Web Tasarımı Nedir?
Bir şirketin markasını, kim olduğunu yansıtmak ve kullanıcı dostu bir deneyim sağlamak için web sayfaları oluşturmaya web tasarım denir. İster bir web sitesi ister bir mobil uygulama tasarlayın veya bir web sayfasındaki içeriği yönetin görünüm ve tasarım projenizin hayati unsurudur.
Diğer bir tanımla web tasarımı, web sitelerinin tasarımını ifade eder. Genellikle yazılım geliştirmeden ziyade web sitesi geliştirmenin kullanıcı deneyimi (UX) öğelerine odaklanır. Web tasarım başlangıçta masaüstü tarayıcılar için web sayfaları tasarlamaya odaklanıyordu; ancak 2010'ların ortalarından bu yana mobil ve tablet tarayıcıları için tasarım giderek daha önemli hale geldi.
Bu yazımızda web tasarımına, web tasarımcılarının neler yaptığına, kullandıkları ve birlikte çalıştıkları yaygın web tasarım öğelerinden, web tasarım yöntemlerine ve web tasarım için erişebilirlikten bahsetmeye çalışacağız.
Web tasarımcıları ne yapar?
Web tasarımının amacı bir web sitesinin veya web sayfasının hedeflerini belirlemek ve tüm potansiyel kullanıcılar için erişilebilirliği teşvik etmektir. Bu süreçte sayfadaki içerik ve görsellerin düzenlenmesi, uygulamaların ve diğer etkileşimli öğelerin entegre edilmesi gerçekleştirilir. Bu süreci gerçekleştiren profesyonellere de web tasarımcısı denir.
Web tasarımcıların temel görevleri şunlardır:
Web Tasarım Yöntemleri
Bu yazımızda yaygın olarak kullanılan 2 web tasarım yöntemini anlatmaya çalışacağız.
1. Duyarlı (Responsive) Web Tasarım
Kaynak: https://www-cms.pipedriveassets.com/
Bu tasarım yönteminde web içeriği cihaz tarafından yönetilen çözünürlükten bağımsızmış gibi görünür. Genellikle ekran çözünürlüğüne göre içerik ölçeklendirilerek kullanıcıya sunulur. Farklı çözünürlükteki tabletlerde, telefonlarda ve masaüstlerinde mantıksal olarak görseller, tablolar, içerik vb. ayarlanır.
Kaynak: https://nataliemac.github.io/
Duyarlı tasarımda, içeriğin nasıl akacağı ve düzenin ekranın boyut aralığına göre nasıl değişeceğiyle ilgili kuralları tanımlayabilirsiniz.
Duyarlı (responsive) tasarımlar, tasarım öğelerinin yerleşimini kullanılabilir alana uyacak şekilde ayarlayıp tarayıcı genişliğindeki değişikliklere yanıt verir. Masaüstünde duyarlı (responsive) bir site açarsanız ve tarayıcı penceresinin boyutunu değiştirirseniz, içerik tarayıcı penceresine uyacak şekilde dinamik olarak yeniden düzenlenir. Duyarlı (responsive) web sitesi mobil telefonlarda da kullanılabilir alanı kontrol eder ve kendini tarayıcı genişliğine göre ideal düzenlemede sunar.
Duyarlı (Responsive) Tasarım Yönteminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Duyarlı tasarımla her açıdan esneklik için tasarım yapılmalıdır: görseller, metinler ve sayfa düzenleri (Layouts).
Kısaca açıklayacak olursak:
2. Uyarlanabilir (Adaptive) Web Tasarım
Kaynak: https://cdn-eipmp.nitrocdn.com/
Uyarlanabilir (adaptive) tasarım, duyarlı (responsive) tasarıma benzer; her ikisi de farklı cihazlarda tasarım yapmaya yönelik yöntemlerdir; fark, içeriğin nasıl uyarlandığıdır.
Duyarlı (responsive) tasarımda, tüm içerik ve işlevsellik her cihaz için aynıdır. Bu nedenle, büyük ekranlı bir masaüstü ve akıllı telefon tarayıcısı aynı içeriği görüntüler. Tek fark, içeriğin düzenindedir.
Uyarlanabilir (adaptive) tasarım, tepkiselliği bir üst seviyeye taşır. Duyarlı (responsive) tasarım yalnızca cihaza odaklanırken, uyarlanabilir (adaptive) tasarım hem cihazı hem de kullanıcı durumunu dikkate alır. Bu, durumu dikkate alan deneyimler (context-aware experiences) tasarlayabileceğiniz anlamına gelir; bir web uygulamasının içeriği ve işlevselliği masaüstünde sunulan sürümden çok farklı görünebilir ve davranabilir.
Örneğin, uyarlanabilir (adaptive) bir tasarım düşük bant genişliği algılarsa veya kullanıcı masaüstü cihaz yerine mobil cihaz kullanıyorsa, büyük bir resim (örneğin, bir bilgi grafiği) yüklemeyebilir. Bunun yerine, bilgi grafiğinin daha küçük bir özet sürümünü gösterebilir.
Başka bir örnekte cihazın daha küçük ekrana sahip eski bir telefon olup olmadığını tespit etmek olabilir. Web sitesi normalden daha büyük harekete geçirici mesaj (CTA) düğmeleri gösterebilir.
Web tasarımının öğeleri nelerdir?
Web tasarımının birçok standart bileşeni vardır, bunlar şunlardır:
Sayfa Düzeni (Layout)
Web sayfasının düzeni, içeriğin sayfada nasıl görüntülendiğidir. Düzeni seçmek, tasarımcı için önemli bir görevdir. Basit, sezgisel ve erişilebilir olmalıdır. Web tasarımcıları, sitenin öğelerini düzenli tutmak için ızgara tabanlı tasarımlarla düzenlemek üzere beyaz alanlar adı verilen boş alanları kullanabilirler. Tasarımcılar masaüstü ekranlar ve mobil cihazlar için özel düzenler oluşturabilir. Mobil uyumlu web siteleri günümüzde bir zorunluluktur çünkü birçok ziyaretçi web sitelerine cep telefonlarından veya tabletlerinden erişiyor. Bir web sitesinin mobil ziyaretçiler için hazır olduğundan emin olmak için, tasarımcı farklı ekran boyutlarına uyum sağlayan duyarlı bir şablon veya büyük ekranlı olmayan bir cihaz web sitesine bağlandığında etkinleşecek yalnızca mobil bir görünüm kullanabilir. Farklı ekranlar arasındaki tutarlı düzen, ziyaretçilerin güvenine katkıda bulunur.
Görseller
Resimler, metne ek bilgi sağlamak için kullanılan çizimler, grafikler, fotoğraflar, simgeler ve diğerleridir. İstenilen etkiyi yaratmak için tasarımcılar, birbirini ve web sitesinin temsil ettiği markayı tamamlayan görselleri seçebilirler.
Görsel hiyerarşi
Görsel hiyerarşi, kullanıcının sitedeki bilgileri işleyiş sırasıdır. Tasarımcı bunu web sitesine görsel bir desen uygulayarak oluşturur. Görsel desen, tasarımın ziyaretçilerin gözlerini ve davranışlarını yönlendirme şeklidir. Örneğin, F-Desenleri veya Z-Desenleri sitenizin en üst yatay bölümünü vurgular, çoğu tasarımcının menüyü, markanın logosunu ve bazen de bir arama kutusunu yerleştirdiği yer. Bunlar kullanıcı etkileşimini ve marka tanınırlığını teşvik eden öğelerdir.
Renk düzeni
Renk şeması, temsil ettiği marka ve sektörle uyumlu renklerin bir kombinasyonudur. Bunu başarmak için, bir palet oluşturmak üzere baskın bir renk ve birkaç başka renk seçerler. Bir renk paleti monokromatik (aynı rengin farklı tonları), analog (birbirine yakın renkler) veya tamamlayıcı renkler olabilir. Tasarımcılar ayrıca kullanıcıların hangi renklere daha fazla ilgi duyacağını da hesaba katar.
Tipografi
Tipografi, yazılı içeriğin stili veya yazı tipidir. Web tasarımcıları çekici ve okunması kolay olan birini veya bir kombinasyonunu seçer. En iyi seçimi yapmak için hedef kitleye uygun bir yazı tipi seçmelidir. Bazı siteler segoe yazı tiplerinde daha iyi olabilirken diğerleri sitenin sektörüne, amacına ve tipik kullanıcısına bağlı olarak segoe olmayan yazı tipleri kullanılabilir.
Okunabilirlik
Okunabilirlik, bir web sayfasındaki içerik metninin kolayca görülüp okunabilmesidir. Web sitesindeki metin okunabilir olmalıdır çünkü ziyaretçiler genellikle metinde çok az zaman geçirir ve bilgileri hızlı bir şekilde bulmalılar. Tasarımcılar bunu metin için uygun bir boyut ve piksel seçerek başarabilirler. Metin ile sitenin arka plan renkleri arasındaki kontrast da okunabilirliği artırır.
Gezinme (Menüler, Linkler)
Gezinme öğeleri, kullanıcıların bir web sitesi içinde nereye gitmek istediklerini seçmelerine olanak tanıyan araçlardır. Sitenin düzeni ve yapısına bağlı olarak web sitesinin başlığında, gövdesinde ve alt bilgisinde bulunabilirler. Bu öğeler, ziyaretçileri istedikleri bilgilere mümkün olan en kısa sürede yönlendirdikleri için önemlidir. Tasarımcılar, menüleri gizleyen ve gösteren bir buton kullanmak gibi çeşitli gezinme tasarımları ve düzenleri seçebilirler. Ayrıca kullanıcıları bir sayfanın en üstüne, bir sayfanın belirli bir alanına veya tamamen başka bir sayfaya yönlendiren tek tıklamalı oklar ve diğer düğmeleri de ekleyebilirler.
İçerik
İçerik, web sitesinde mevcut olan tüm bilgilerdir. Ziyaretçiler bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak istedikleri için önemli bir öğedir. Web sitesi net bir şekilde iletişim kurduğunda ve okuyucuların dikkatini çektiğinde, onları tüketiciye dönüştürme olasılığı daha yüksektir. Tasarımcı, uygun tonu kullanarak ve "Hakkında" ve "İletişim" sayfaları dahil olmak üzere tüm web sitesinde doğru bilgileri sağlayarak bunu başarabilir.
Web Tasarımın Faydaları Nelerdir?
Web tasarımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli görev ve hedeflere ulaşmak için kullanılır:
Arama motoru optimizasyonu: Arama motoru optimizasyonu ( SEO ), bir web sitesinin arama motorları tarafından bulunma şansını artırma yöntemidir. Web tasarımı, bilgileri arama motorlarının okuyabileceği şekilde kodlar. Site en iyi arama sonucu sayfalarında göründüğü ve insanların onu bulmasına yardımcı olduğu için işletmeyi canlandırabilir.
Müşteri memnuniyeti: Profesyonel bir web tasarımı, müşterilerin memnuniyetini olumlu yönde etkiler çünkü onlara aradıkları bilgileri hızlı bir şekilde sağlar. Şirketin web sitesindeki gezinmenin anlaşılması kolay, öngörülebilir ve tutarlı olmasını sağlayarak ziyaretçilerle olumlu bir ilişki kurmasına yardımcı olur.
Mobil uyumluluk: Mobil uyumluluk, bir web sitesinin mobil bir cihazda görüntülenmesini ve düzenini ve oranlarını okunabilir olacak şekilde uyarlamasını sağlayan bir özelliktir. Mobil uyumlu web tasarımı, sitelerin mobil cihazlardan kolayca görüntülenmesini ve gezinmesini sağlar. Bir web sitesi iyi tasarlanmış ve mobil uyumlu olduğunda, müşteriler işletmeye daha kolay ulaşabilir.
Tutarlı markalaşma: Markalaşma, benzersiz bir tasarıma sahip bir ürünün tanıtımı anlamına gelir. Web tasarımı, işletmeler için net bir marka oluşturmasına veya sürdürmesine yardımcı olur. Bir web sitesi bir işletmenin markasını tutarlı bir şekilde ifade ettiğinde, gezinme kolaylaşır ve müşterilerin bir markanın görsel öğelerini belirli bir işletme ve ürünleri veya hizmetleri olarak daha net bir şekilde tanımlamasına yardımcı olur.
Teknik verimlilik: Bu terim, web tasarımın web sitesinde konforlu bir deneyim yaratmada ne kadar üretken olabileceğini ifade eder. Tasarımcılar bunu, hızlı yükleme süreleri, işlevsel bağlantılar, dinamik görseller ve grafikler sağlayan temiz kodlama ile başarabilirler. Web tasarım hizmetleri ayrıca, bu olası aksaklıkları ortaya çıktıklarında düzeltir.
Kullanıcı deneyimi optimizasyonu: Web tasarımcılar, dünyanın dört bir yanındaki insanların bir web sitesiyle etkileşim kurma biçimini anlamak için raporlar oluşturur. Hangi sayfaların daha fazla veya daha az trafiğe sahip olduğunu belirler ve web tasarımını kullanıcı deneyimini optimize edecek şekilde uyarlar.
Dönüşüm: Dönüşüm, bir ziyaretçinin web sitesinde istenen bir eylemi tamamlamasıyla gerçekleşir. Çekici web tasarımı, ziyaretçileri tüketiciye dönüşmek için yeterince uzun süre kalmaya teşvik eder. Bir harekete geçirici mesaj düğmesine tıklarlar, değerli bilgiler paylaşırlar ve bir ürüne - hizmete abone olurlar veya satın alırlar.
Artan satışlar: Satılan ürün sayısını artırmak veya daha aktif müşteriler edinmek, ilgi çekici bir web sitesinin hedefidir. Web tasarımı hedeflenen müşterilere ve arama motorlarına ulaştığında, işletmenin sitesinde dönüşümler yapmasına ve satışlarını artırmasına yardımcı olur.
Web Tasarımda Erişilebilirlik
"Web'in gücü evrenselliğindedir. Engellilikten bağımsız olarak herkesin erişimi temel bir husustur."
—Tim Berners-Lee, W3C Direktörü ve World Wide Web'in mucidi—
Web tasarımda erişilebilirlik, web sitelerini ve teknolojiyi farklı yeteneklere ve engellere sahip kişiler için kullanılabilir hale getirmek anlamına gelir. Erişilebilir bir web sitesi, tüm kullanıcıların, yetenekleri ne olursa olsun, web'i algılayabilmelerini, anlayabilmelerini, gezinebilmelerini ve web ile etkileşim kurabilmelerini sağlamalıdır.
World Wide Web Konsorsiyumu (W3C), web erişilebilirliği için birkaç temel hususu şu şekilde sıralıyor:
Sonuç
İyi tasarlanmış bir web sitesi basittir ve kullanıcıları şaşırtmamak için açık bir şekilde iletişim kurar. Hedef kitlenin güvenini kazanır ve besler, mümkün olduğunca çok sayıda potansiyel kullanıcının hayal kırıklığı yaşamasını ortadan kaldırır.
Kaynaklar:
https://www.interaction-design.org
https://www.indeed.com
Web Tasarım, Web Tasarım Nedir
Henüz Yorum Yapılmadı.