Loading...
Abbas Aksu 10-Eki-2024 62

Kurumsal Web Sitesi

İşletmeniz tamamen çevrimdışı odaklı olsa bile, insanlar kim olduğunuzu, pazar geçmişinizin ne olduğunu ve sizinle kolayca nasıl iletişime geçileceğini öğrenmek için sizi internette arayacaktır. Web siteniz şirketinizin en değerli dijital varlığıdır. Ona diğer stratejik satış noktalarıyla aynı özeni göstermelisiniz. 

Kurumsal Web Sitesi Nedir?

Kurumsal web sitesi bir işletmeyi veya markayı temsil eder. Şirketin online varlığı ve son faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve tanınırlığını artırmak için kullanılır. Kurumsal bir web sitesi ürün ve hizmetlerin tanıtımına ve müşteri kazanmaya yardımcı olur. Ayrıca kurumsal web sitesi, müşteriler, yatırımcılar ve çalışanlar dahil olmak üzere çeşitli paydaşlarla iletişim kurmak için işletmenizin resmi dijital varlığıdır. Şirketin markasını, değerlerini ve tekliflerini iletmek için merkezi bir online platform görevi görür.

Kurumsal Web Sitesinin Amacı Nedir?

Kurumsal web sitesi, potansiyel müşterilerin marka, ürünleri ve hizmetleri hakkında bilgi edinmek için gittikleri ilk yerdir.

Web üzerinden satış yapmayacaksanız neden kurumsal bir web sitesine ihtiyacınız olur?

Kurumsal bir web sitesinin amacı bir şirketi tanıtmak ve arkasındaki gücün kim olduğunu göstermektir. Doğrudan veya dolaylı olarak işletmenin varlığına ve tanıtımına katkıda bulunur. Birincil amaç, sunduğu hizmetlerden veya ürünlerden ziyade misyonu ve değerleriyle tüm şirkete, markaya, eğitim kurumuna veya kar amacı gütmeyen kuruluşa itibar oluşturmak, desteklemek ve tanıtmaktır. 

Özetle kurumsal web siteniz neden olmalı:

  • Marka görünürlüğü ve itibarına katkı sağlar,
  • Paydaşlarla iletişimi ve katılımı kolaylaştırır,
  • Şirket bilgileri ve kaynaklarının sunulduğu bir yer olarak hizmet verir,
  • Pazarlama ve satışı destekler.

Kurumsal Web Sitesi Türleri

Burada anlatılanlara ek birçok kurumsal web sitesi türü olabilir. İşletmenizin türüne ve seçtiğiniz büyüme stratejisine göre web sitesi türünü seçebilirsiniz. 

Öne çıkan kurumsal web sitesi türleri şunlardır:

1. E-ticaret Web Sitesi 

Bir e-ticaret web sitesinin amacı bir ürün veya hizmeti satmaktır. Ürünün sunulma şekli olan vitrin deneyimi (yüksek kaliteli görsellerin kullanımı vb.) ve ödeme süreci (önceki siparişlere, kaydedilen ürünlere, kişiselleştirilmiş seçeneklere veya ödüllere erişim vb.) her zaman odak noktasıdır. E-ticarette eşsiz kullanıcı deneyimi ile hazırlanmış bir kurumsal web sitesi ile ziyaretçileri alışverişe teşvik etmek hedeflenen durumdur.

E-Ticaret Nedir?

Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.

Elektronik ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere genel olarak üç aşamadan oluşur.

E-Ticaret Türleri:

  • B2B: Business to Business kelimesinden türemiş olan bu yöntemde Türkçe karşılığı firmadan firmaya anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle 2 firma arasında gerçekleşen alışveriş türüdür.
  • B2C: Business to Customer kelimesinin kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı firmadan perakende müşterisine ya da firmadan tüketiciye şeklinde çevrilebilir. En popüler e-ticaret yöntemi olmasından dolayı örnek olarak neredeyse tüm e-ticaret şirketleri verilebilir. 
  • B2E: Business to Employee kelimesinin kısaltılmış halidir. Türkçede bilinen tabiri ile, firmadan firma çalışanlarına özel sunulan indirimli yahut kampanyalı ürünlerin satıldığı şirket içi bir e-ticaret modelidir. Türkiye'de çok fazla kullanılmasa da bazı örnekleri mevcuttur. 
  • C2C: Customer to Customer kelimesinin kısaltılmış hali olan C2C ticaret modeli tüketicilerin tüketicilere satış yapabildiği e-ticaret modelidir. Sahibinden.com gibi e-ticaret (ilan) siteleri bu modele örnek gösterilebilir.

2. Firma Tanıtım Web Sitesi

Bir şirketin profili kimliğini yansıtır, ürünleri veya hizmetleri hakkındaki bilgileri içerir. Amaç ziyaretçileri bir işletme, ürün veya hizmetle tanıştırmak ve onlara şirketin meşru olduğuna dair güven vermektir. Web sitesinin temel özelliği güçlü metin ve akılda kalıcı görsel içeriği birleştirmektir. 

Firma tanıtım sitesinde şunlar:

  • Misyon Beyanı: Şirketin amacının açık bir şekilde ifade edilmesi,
  • Vizyon Beyanı: Geleceğe yönelik stratejik hedefler ve beklentiler,
  • Temel Değerler: Şirketin kültürünü ve kararlarını yönlendiren ilkeleri sunmak,
  • Ürün ve Hizmetler: Öne çıkan ürün ve hizmetleri etkileyici şekilde sunmak,

temel amaçlardır.

3. Eğitim Web Sitesi

Bu tür web siteleri, insanlara bir şeyler öğretmeye veya farklı medya içerikleri içeren online kurslara erişim sağlamayı amaçlar. Ayrıca bir kolej veya okul gibi belirli bir eğitim kurumunu da temsil edebilir. Amaç, ziyaretçileri en baştan itibaren meşgul etmek ve zaman geçtikçe web sitesinin sunduklarını tüketmeleri için onları meşgul ve heyecanlı tutmaktır. Eğitim web sayfası atölyeler ve seminerler içermeyebilir ancak potansiyel öğrencileri çekmek için kurumlar hakkında yeterli bilgi sağlayabilir veya eğitim süreci hakkında genel bilgiler (örneğin, kampüs görüntüleri, adresler veya gerekli kaynaklar hakkında bilgiler) sağlayabilir.

Eğitim web sitesi nedir?

Okul, kolej veya üniversite gibi bir eğitim kurumu için oluşturulan ve yönetilen web sitesidir. 

Eğitim web sitesinin faydaları nelerdir?

  • Kurum, programları, öğrenci kabul, öğretmenler, eğitmenler ve kaynaklar hakkında bilgi sağlar, 
  • Eğitim kurumunuz için kurumsal bir görünüm, öğretmen, eğitmen, veli ve öğrencileriniz için bilgilendirme platformu sağlar, 
  • Öğrenci görüşme rezervasyonları, kayıt kabul, ders, eğitim içerikleri vb. tüm işlemlerinizi online olarak sunabileceğiniz bir platform sağlar.

4. Müşteri Oluşturma Web Sitesi

Bu kurumsal web sitesi ziyaretçiler hakkında bilgi toplamasına ve onları bir işletme için potansiyel müşterilere dönüştürmeye destek olur. Herhangi bir müşteri oluşturma web sitesinin kritik öğesi ana sayfasıdır. Ana sayfa bir işletmenin Dünya’ya açılan yüzüdür ve kullanıcıyı yönlendirmek için bir fırsattır. 

Amaç, ziyaretçiyi bir müşteriye dönüştürmek ve bir sonraki adımı atıp sipariş vermeleri için ilgisini korumaktır. Harekete geçirici mesajlar veya CTA'lar (örneğin, "Hemen Kayıt Olun", "Ücretsiz deneyin", "Bize katılın", “Haber Listemize Katılın” vb.), müşteri oluşturma sitesinin temel öğelerinden biridir.

5. Bloglar / Haber Web Sitesi

Günümüzde birçok bilgi, medya kuruluşları ve küçük bloglar aracılığıyla sunulmaktadır. Her iki durumda da blog veya haber web sitesinin amacı ziyaretçilerin dikkatini güncel olaylar veya bilgilendirme amaçlı farklı bilgiler hakkında bir şeyler okumaya çekmektir. Odak noktası, rahat gezinme için kategorilere ayrılmış ve etiketlenmiş içeriktir (örneğin, "Dünya", "Spor", "İş", “Ekonomi” vb.). Her makalenin bir sayfası vardır. İçeriğe eşlik eden görsellere özel önem verilir. Görseller, uzun metin bloklarını bölmek ve insanların tıklayıp makaleye girmeleri için yeterince meraklanmalarını sağlamak için kullanılır.

6. Vakıf – Dernek Web Sitesi (Kâr Amacı Gütmeyen Organizasyon) 

Bu tür siteler bir iş sitesi değildir, gönüllüler, bağışçılar veya bir topluluğunun hibe ve bağışlarıyla finanse edilen herhangi bir kâr amacı gütmeyen veya hayır kurumunu temsil eden bir web sitesidir. Ana odak noktası, kuruluşun çalışmalarını, nasıl katılacağınız ve üye veya bağışçı olacağınız konusunda ayrıntılarla sunmaktır. Temel öğeler kolay bir düzen, yüksek kaliteli bir galeri ve net bir harekete geçirici mesajdır (CTA).

7. Destek Web Sitesi

Destek web sitesi, müşteriler için donanım, yazılım veya herhangi bir hizmet hakkında bilgi ve destek sağlar. Genellikle, büyük teknoloji şirketleri tarafından müşterilerin çevrimiçi olarak destek talep etmelerine ve ürünle ilgili sorunları çözmelerini sağlamak için kullanılır.

Kurumsal Web Sitesi Öğeleri Nelerdir?

Müşterilerin büyük çoğunluğu kötü bir deneyim yaşadıktan sonra aynı web sitesine geri dönme olasılığı çok düşüktür. Ziyaretçilerinizin deneyimine odaklanmak ve bunu onların düşündüğü şekilde değerlendirmek hayati öneme sahiptir. Web sitenizin daha fazla veya daha az sayfaya ihtiyacı olabilir, her zaman bir başlangıç noktası vardır: Bir Ana Sayfa, bir Hizmet sayfası, bir Hakkımızda sayfası ve bir İletişim sayfası. Bu dört öğeye sahip olmak, başlamayı ve en iyi çözümü bulmayı kolaylaştırır.

Kaliteli bir web sitesi için önerebileceğimiz birkaç özellik:

Temiz ve Profesyonel Görünümlü Kullanıcı Deneyimi: Kurumsal bir web sitesi kullanıcı deneyimini iyileştirmek için, site genelinde gezinmenin açık ve tutarlı olduğundan emin olmalısınız. Sayfayı karmaşıklaştırmayın ve ziyaretçilerin tıkladıkları bağlantının onları nereye götüreceğini tahmin etmelerini sağlamayın. Her şeyi temiz ve basit tutmalısınız.

İyi Yazılmış İçerik: Derinlemesine alakalı içerik, müşterinin ve arama motorlarının bakış açısından kritik öneme sahiptir. Doğal olarak okunabilir bir şekilde oluşturulan profesyonelce yazılmış içerik daha yüksek sıralamalara sahiptir ve daha iyi ziyaretçi yanıtları alır. Etkilemekten ziyade etkileşim kurmak ve bilgilendirmek için yazmalısınız.

Satışta Bilgilendirme: Ziyaretçilerinize sorunlarını ürün veya hizmetiniz ile nasıl çözebileceğine dair bir hikâye anlatın. Hiçbir şey satmadan satışınızı yapabilirsiniz.

Şirket Hakkında Tüm Bilgiler: Bir Ana Sayfadan sonra, Hakkımızda sayfası şirketinizin resmî web sitesinin en önemli öğesidir. Ziyaretçilerinizin sizinle çalışmayı veya sizden alışveriş yapmayı düşündüklerinde en çok ziyaret edilme olasılığı olan sayfadır. Hakkımızda sayfasının formülü basittir: başlık, şirket misyonu, şirket vizyonu, hikâye ve harekete geçirici mesaj (CTA).

Şirketin En İyi Çalışanlarını Tanıtın: Özellikle Markanızın arkasında olanları öne çıkararak işletmenize karakter ve kişilik kazandırın. Bu, minimal siyah-beyaz veya renkli, eğlenceli bir şekilde yapılabilir.

Kariyer ve Staj Sayfası: Yeni çalışanları çekmek için ayrı bir sayfa oluşturun. İş kültürünüzü ve işe alım prosedürünüzü açıklayın. Bilgileri güncellemeyi unutmayın.

Şirketin Fikri Mülkiyet ve Ticari Markalarının listesi: Bir müşteriye sunulan hizmet veya ürünlerin kaynaklarını tanımlar. İşletmenin yasal olarak kayıtlı ve korunduğunu gösterir ve daha fazla sayıda sadık müşteriye sahip olma şansını artırır.

Mevcut ve Geçmiş Müşterilerden alınan geri bildirimler: İşletmenin gelecekteki hedef kitlesi için bir bilgi kaynağıdır; bu da ziyaretçilere işletmeniz ile çalışmada karar noktasında çok önemli fikirler verir ve işletmeyi geliştirir.

Canlı Sohbet veya E-posta Desteği Şeklinde Müşterilere Zamanında Destek: Müşteri hizmetlerini iyileştirir ve işletme ile müşterileri arasında güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur

Sonuç

Kurumsal bir web sitesini yönetmek, görünenden daha fazla çaba ve zaman gerektirir. Güncellemeler, web sitesi yayınlandıktan sonra da devam eder. Düzenli olarak güncellemeler yapılmalıdır. Birincil odak noktası web sitesinin içeriği ve tasarımıdır. Ekip, sürekli değişen kopya kurallarına uyarken bilgileri güncellemeli ve faaliyetleriyle ilgili haberleri iletmelidir. Süreci kolaylaştırmak ve daha fazla trafik çekmek için bir içerik yayınlama sistemi geliştirmeniz gerekir; bu trafik daha sonra gerçek müşterilere dönüşebilir. Kusurları ortadan kaldırmak ve güvenilirliği artırmak için en son web tasarım trendlerini takip etmelisiniz.

İşletmenizin online varlığını sürdürmek ve güncel tutmak olmazsa olmaz diyebiliriz. Bu durum işletmenizin misyonunu temsil eder, yeni müşteriler çekmenin ve gelirinizi artırmanın önemli bir yoludur. Gelecekteki veya mevcut web sitesi fikirlerinizi görüşmek için her zaman uzmanlarımız ile buradan iletişime geçebilirsiniz. 

Kaynak:
https://qarea.com
https://proffus.com

Web Tasarım, Kurumsal web sitesi nedir?, Kurumsal web site türleri nelerdir?, Kurumsal web sitesinin faydaları nelerdir?

Web Geliştirme

0 yorum

Henüz Yorum Yapılmadı.

Yorum Eklemek İçin

Giriş Yapın

veya

Kayıt Olun