Loading...
Abbas Aksu 20-Eyl-2024 61

Web & Masaüstü Uygulama

Masaüstü Uygulamaları ve Web Uygulamaları

Bilgisayar uygulamaları ve bilgisayarlar, teknolojinin sürekli büyüyen yolculuğunda birlikte var olmuşlardır. Bilgisayar uygulamaları, ilk dijital bilgisayarlar ortaya çıktığından beri var olmuştur. Bu süreçte işlerimizi kolaylaştırmak, hızlandırmak için milyonlarca uygulama yazılmıştır. Son zamanlarda, internet ve mobil cihazların kullanımındaki hızlı artış uygulamaların kullanımını da çok ciddi bir şekilde artırmıştır.

Genel olarak, bilgisayar uygulamaları iki türe ayrılabilir; masaüstü uygulamaları ve web uygulamaları. Bu ikisi arasındaki farkları açıklamadan önce, masaüstü uygulamaları ve web uygulamalarının ne olduğuna bakalım.

Masaüstü uygulamaları

 Masaüstü uygulamaları, kurulumdan sonra bilgisayarlarda yerel olarak çalışan programlar veya yazılımlardır. Bu uygulamalar bilgisayarın sabit diskinde tutulur ve genellikle internet bağlantısı olmadan çalışır. Ancak, bazı masaüstü uygulamalar güncellemeleri için internet bağlantısı gerektirebilir ve bazı web tarayıcıları yalnızca internet bağlantısı olduğunda çalışır.

Masaüstü Uygulama Örnekleri

  • Chrome, Edge, Firefox ve Safari gibi tarayıcılar.
  • Adobe Photoshop, Premier Pro, iMovie ve DaVinci Resolve gibi fotoğraf ve video düzenleme yazılımları.
  • MS Visual Studio, IntelliJ IDEA ve Eclipse gibi programlama yazılımları.
  • Microsoft Word, PowerPoint ve Excel.

Web uygulamaları

Web uygulamaları bilgisayara kurulum gerektirmez ve internet bağlantısı olduğunda web tarayıcıları aracılığıyla erişilebilir. Masaüstü uygulamalarının aksine, web uygulamaları sunucularda tutulur. Çoğu web uygulaması duyarlı ve etkileşimli olacak şekilde tasarlandığından ve bilgisayarlarda, mobil cihazlarda ve web tarayıcısı olan diğer tüm cihazlarda çalışabilir. Bilgisayar uygulamalarının modern biçimi olarak kabul edilirler ve kullanımları her geçen gün büyük ölçüde artmaktadır.

Web Uygulama Örnekleri

  • Web uygulamaları çeşitli biçimler alabilir.
  • Çevrimiçi formlar, (Rezervasyon, iletişim formları vb.)
  • Kelime işlemcileri, elektronik tablolar, (Google docs, MS 365 Online vb.)
  • E-posta, (Gmail, Mynet, Yahoo vb.)
  • Sosyal medya platformları, (Facebook, Instagram vb.)
  • Alışveriş sepetleri, YouTube vb.

 Karşılaştırma

MASAÜSTÜ UYGULAMALARWEB UYGULAMALARI
Çalıştırılabilmeleri için bilgisayara kurulum yapmaları gerekir.Bunlara web tarayıcıları üzerinden erişilebilir ve kurulum gerektirmez.
Masaüstü uygulamalarının çalışması için genellikle internet bağlantısına ihtiyaç duyulmaz.Web uygulamaları internet bağlantısı olmadan çalışamaz.
Bunlara yalnızca takılı oldukları makineden erişilebilir.İnternet bağlantısı ve web tarayıcısı olan her yerden ve her cihazdan erişilebilirler.
Yerel bilgisayarın sabit diskinde yer kaplarlar.Uzak sunucuda yer kaplarlar.
Dağıtım ve güncelleme işlemleri her bilgisayarda ayrı ayrı yapılmalıdır.Dağıtım ve güncelleme sadece sunucuda yapılır.
Düzgün bir şekilde çalışabilmeleri için katı donanım gereksinimleri vardır.Web uygulamaları donanımdan bağımsızdır ve çalışabilmeleri için yalnızca bir web tarayıcısı ve internet bağlantısına ihtiyaç duyarlar.
Tek bir cihaza ve tek veya sınırlı sayıda kullanıcıya bağlı oldukları için oldukça güvenlidirler.Web uygulamaları internet üzerinden herkesin erişimine açık olduğundan masaüstü uygulamalarına göre daha az güvenlidir.
Genellikle web uygulamalarından daha hızlıdırlar.Genellikle masaüstü uygulamalarına göre daha yavaştırlar.


İşletmelerin Masaüstü Uygulamaları Tercih etmesinin 3 Önemli Sebebi

1. İnternet bağlantısından bağımsız

Masaüstü uygulama bağımsızlıktır. Web tabanlı uygulamaları kullandığınızda, internet bağlantısında sorun yaşamanız durumunda tüm dahili prosedürleriniz ve müşteriye dönük iş süreçleriniz ciddi şekilde etkilenebilir.

Masaüstü yazılımlar sayesinde kontrol edemeyeceğiniz durumlarla karşılaşmazsınız.

2. Gizlilik, güvenlik ve uyumlulukla ilgili diğer konular

Masaüstü yazılımlar web uygulamalarından daha güvenilirdir. Masaüstü uygulamalarınız web'de yayınlanmadığından bunlar üzerinde tam kontrole sahipsiniz.

Gizli iş bilgilerini ve müşteri verilerini kendi sunucunuzda tutmak daha güvenlidir. Bulutta depolanan içerik güvenlik önlemleri alınsa da hacklenme ve web'e sızdırılma riskleri her zaman vardır, ancak internete bağlı olmayan sadece PC'nizde kayıtlı dosyalar sızdırılamaz. Güvenlik tehditleri riskini azaltmak istiyorsanız, masaüstü uygulamaları kullanmayı kesinlikle düşünmelisiniz.

3. Performans

Son olarak, masaüstü uygulamalar daha hızlıdır. Güçlü bir cihazla birleştirilen kaliteli masaüstü yazılımlar, web tabanlı uygulamalardan daha kısa sürede daha karmaşık görevleri gerçekleştirebilir. Finansal işlemler, ses-görüntü işleme ve ticari işlemler masaüstü uygulamaların daha etkili ve hızlı bir şekilde halledebileceği süreçlere sadece birkaç örnektir.

Masaüstü Uygulamaların Kullanıldığı 3 Önemli Sektör

1. Sağlık şirketleri

Kullanılan Yazılımlar:

  • Elektronik sağlık kaydı (EHR) yazılımı: Kliniklerin hastaları yönetmesine, tıbbi geçmişlerini saklamasına ve iş akışlarını otomatikleştirmesine yardımcı olur. Sağlık sektöründe bir CRM sistemine benzetilebilir.
  • Tıbbi veritabanı yazılımı: Bu tür yazılımlar EHR yazılımına benzer, ancak ilaçların yan etkilerini ve faydalarını incelemek ve daha iyi tedavi planları oluşturmak için hastalık ve tedavi verilerini derleyen ve analiz eden büyük ölçekli bir veritabanı yazılımıdır.
  • Tıbbi ekipman yönetim sistemleri: Bunlar sağlık kuruluşlarının ekipmanların işlevselliğini izlemesine, bakım planlamasına ve onarım talepleri oluşturmasına yardımcı olur.
  • Tıbbi teşhis yazılımları: Bu sistemler, teşhis sürecini yönetmek ve yüksek hassasiyeti garantilemek için yapay zekayı kullanır.
  • Hastane yönetim yazılımları: Bunlar hastanelerdeki tüm günlük operasyonları kolaylaştıran yazılım sistemleridir. Süreç otomasyonunu etkinleştirir, hasta yönetimini kolaylaştırır, sağlanan hizmetin kalitesini değerlendirir, mali ve idari işlevlerde yardımcı olur ve hastane yönetiminde kritik öneme sahip diğer görevlere de yardımcı olur.

2. Finansal kurumlar

Kullanılan Yazılımlar:

  • Temel bankacılık yazılımları: Bu sistemler, müşteri yönetiminden dolandırıcılığın önlenmesine kadar tüm bankacılık işlemleri için eksiksiz bir dijital altyapı oluşturur.
  • Sigortacılık yazılımları: Sigortacıların ve kredi şirketlerinin vaka yönetimi ve kredi kararları almak için kullandıkları çözümlerdir.
  • Belge yönetim yazılımı: Bu çözümler, kuruluşların kağıt kullanımını azaltmak için dijital belgeleri almalarına, depolamalarına ve yönetmelerine olanak tanır.
  • Gişe yönetim sistemleri: Finans kuruluşları, müşteri yönetimi, personel operasyonları, mevduat işleme vb. gibi günlük görevleri yerine getirmek için bu sistemleri kullanır.
  • CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımı: Bankacılık ve sigortacılıkta, CRM sistemleri birden fazla iş yazılım çözümünden gelen tüm müşteri verilerini birleştirerek her müşteri profiline ilişkin tek bir görünüm oluşturur.
  • Muhasebe yazılımı: Bu sistemler finansal kuruluşların web tabanlı çözümlere güvenmeden işlemleri yönetmelerine ve nakit akışını kontrol etmelerine olanak tanır.
  • Sigorta yazılımları: Bunlar, sigorta şirketlerinin iş akışlarını kolaylaştırmak, sigortacılık ve talep işleme süreçlerini yönetmek, dolandırıcılık faaliyetlerini tespit etmek ve diğer günlük faaliyetleri gerçekleştirmek için kullandıkları özel uygulamalardır.

3. Hükümet ve kamu sektörü

Kullanılan Yazılımlar:

  • Yüklenici yönetim sistemleri: Devlet kuruluşları sıklıkla yüklenicilerle çalışır ve bu sayede dış kaynaklı projeleri güvenli bir şekilde yönetebilirler.
  • Çalışan yönetim yazılımı: Bunlar, hükümet ve kamu sektörü şirketlerinin performansı izleyebileceği, görev atayabileceği, çalışan verilerini depolayabileceği ve çalışan bordro süreçlerini kolaylaştırabileceği iş gücü yönetim sistemleridir.
  • Performans yönetimi çözümleri: Bunlar çalışan ve yüklenici performans takibi için özel uygulamalardır.
  • Belge yönetim uygulamaları: Giderek daha fazla sayıda hükümet kuruluşu kağıtsız olmayı ve belge yönetimini dijitalleştirmeyi hedefliyor. Bu uygulamalar fiziksel kağıt yönetimine olan ihtiyacı ortadan kaldırmakta ve elektronik belgeleri depolamak için modern bir dijital ortam yaratmaktadır.
  • Fon yönetimi yazılımı: Hibe yönetimi yazılımı olarak da bilinir, bu uygulamalar kar amacı gütmeyen kuruluşların hibe alanlarla etkileşimden ödül raporları oluşturmaya kadar tüm hibe yaşam döngüsünü yönetmelerine yardımcı olur.
  • Risk yönetimi yazılımı: Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve yardım kuruluşları sıklıkla bağış toplama dolandırıcılığı ve hırsızlığıyla ilişkili risklerle karşı karşıya kaldıklarından, işletmenin tüm alanlarında kontrolü sürdürmek için risk yönetimi yazılımına yönelirler.

Masaüstü uygulamalarının kullanımları bu üç sektörle sınırlı değildir. Örneğin, restoranlar ve fiziksel mağazalar kesintisiz müşteriye dönük süreçleri garantilemek ve mükemmel bir müşteri deneyimi sunmak için masaüstü uygulamaları kullanır.

Sektörünüz ve işletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun masaüstü yazılımları kullanmak isteyebilirsiniz.

Bu bölümde bahsedilen tüm uygulamaların web uygulamaları da mevcut ve kullanımdadır. Gizlilik ve veri güvenliğiniz vazgeçilmez bir durum ise iş süreçlerinizde masaüstü uygulamalar da vazgeçilmeziniz olmaya devam edecektir. 

Masaüstü Uygulamaların Dezavantajları

1. Güncellemeler

Web uygulamalarının aksine, masaüstü uygulamalar kendi kendini güncelleyemez. Rutin uygulama yönetiminin bir parçası olarak, en son sürümlere erişmek için onay vermeli ve uygulamaları manuel olarak güncellemelisiniz. Bu, genellikle iş süreçlerini ve iş akışlarını bozan zaman alıcı bir görev olabilir.

2. Diğer teknolojilerle entegrasyon

Birkaç web uygulamasını entegre etmek için herhangi bir teknik beceriye ihtiyacınız yoktur. Çoğu zaman, yerleşik bir entegrasyona gidebilir veya basit iş akışları oluşturmak için API’ler kullanabilirsiniz. Bir masaüstü uygulamasını üçüncü taraf teknolojilerle entegre etmek için, uygulama kendi tarafında bu işlevi sunmuyorsa neredeyse imkansızdır.

3. Uygulamaya erişim

Masaüstü uygulamalarına erişmek, cihazınıza yüklenmediği sürece mümkün değildir. Bu nedenle, sisteminize masaüstü bir yazılım çözümü uygulamak istiyorsanız, kurulum ve ayarlama sürecinde yer alan herkese yardımcı olmanız gerekir. Ayrıca, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızdan uzaktaysanız, uygulamaya hiçbir şekilde erişemezsiniz.

4. Sunucular

Çoğu masaüstü uygulaması, verilerin depolandığı yönetilen kapalı devre bir sunucu gerektirir. Bir sunucuyu yönetmek yalnızca masraflarınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda sistem yöneticilerinizin iş yükünü de artırır.

5. Çalışanların eğitimi

Bir masaüstü uygulamasında çalışanları eğitmek zaman ve emek gerektirir. Sağlam ve özellik açısından zengin olmalarına rağmen masaüstü uygulamaları genellikle kullanılması zor uygulamalardır.

6. Donanım gereksinimi

Çalışanlarınıza masaüstü uygulamaları etkili bir şekilde kullanmaları için modern ve güçlü makineler sağlamanız gerekir. Karmaşık çözümler genellikle kesintiler olmadan çalışmak için büyük bir işlem gücü gerektirir.

Web Uygulamalarının Avantajları

Platformdan bağımsız: Web uygulamaları belirli bir platform için oluşturulmaz. Bir web tarayıcısında çalışabildikleri sürece tüm platformlarda çalışabilirler.

Düşük ön maliyetler: Belirli bir platforma özgü olmadıkları için web uygulamalarının kurulumu ve devreye alınması için çok fazla zaman veya geliştiriciye ihtiyaç duyulmaz. Bu durum web uygulamalarının diğer uygulama türlerine göre başlangıçta daha az maliyetli olacağı anlamına gelir.

Bakımı kolay: Web uygulamaları platformdan bağımsız olduğundan, belirli bir kodlama dilinde yazılmaları gerekmez. Bunun yerine, birden fazla platformda yaygın olan kodlama dillerini kullanırlar.  Genellikle sunucu tarafı teknolojiler ve istemci tarafı teknolojilerin bir kombinasyonudur.

Uygulama mağazası: Web uygulamaları standart işletim sistemi protokollerine uymadığından, bir uygulama mağazasından indirmeyi gerektirmezler. Bu, geliştiricilerin seçtiği formatta ve zamanda yayınlanabilecekleri anlamına gelir.

Otomatik güncellemeler: Web uygulamaları bir uygulama mağazasından indirilmediğinden, kullanıcıların güncellemelerini yönetmek için uygulama mağazasına gitmeleri gerekmez. Kullanıcılar bir web uygulamasını açtıklarında her zaman en güncel sürümü görürler.

Web Uygulamasının Dezavantajları

İnternet olmadan çalışmazlar: Web uygulamalarına tarayıcılar aracılığıyla erişildiğinden, kullanıcıların bunları kullanmak için internete bağlı olmaları gerekir. Bu, çevrimdışı çalışamayacakları anlamına gelir ve bu da internete bağlanmada sorun yaşayan kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir.

Tanıtım pazarlama zorluğu: Web uygulamaları bir uygulama mağazasında listelenmediği için, o pazarda pazarlanmaz veya tanıtılmaz. Bu, bir web uygulaması için görünürlük ve kullanıcı benimsemesi kazanmayı daha zor hale getirebilir.

Daha az işlevsellik: Web uygulamaları cihaz özellikleri ve donanımdan yararlanma konusunda çok küçük bir kapsama sahiptir. Web uygulamaları belirli bir işletim sistemi için tasarlanmadığından, o sistemin özelliklerine erişemezler. Bu, diğer uygulama türlerinden daha az işlevsellik anlamına gelir.

Zayıf UX (Kullanıcı Deneyimi): Web uygulamalarının bir işletim sisteminin protokollerine uyması gerekmediği gibi, kullanıcı ara yüzü standartlarına da uyması gerekmez. Bu, kullanıcılar için kusursuz bir deneyim sağlamayı daha da zorlaştırır.

Sonuç

Web uygulamaları platformlar arası uygulamalar olduğundan, her yerden uzaktan erişilebilirler ve kurulum, bakım ve güncelleme zahmeti yoktur. Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ve kullanımının artması ile web uygulamalarının da tercih edilmesi paralel olarak artıyor diyebiliriz. Web uygulamaları ile bilgisayar uygulamalarının aynı veya entegre veritabanını kullanan sistemler mevcut ve gelişmektedir. Günümüzde genel olarak web uygulamalar daha fazla talep görmekte ve tercih edilmektedir.

Sonuç olarak masaüstü uygulama ile web uygulama arasında seçim yapmak kolay bir iş olmayabilir. Her şey kişisel olarak neyi tercih ettiğinize, neye aşina olduğunuza veya alışkın olduğunuza ve ihtiyaçlarınıza ve koşullarınıza bağlıdır.

Kaynaklar:

https://whatfix.com

https://webhousenepal.com

https://blog.hubspot.com

Web uygulama, Masaüstü uygulama, Niçin web uygulama, Niçin masaüstü uygulama

Yazılım

0 yorum

Henüz Yorum Yapılmadı.

Yorum Eklemek İçin

Giriş Yapın

veya

Kayıt Olun